Sabtu, 12 Februari 2011

RASA INI...

Seminggu rasanya meninggalkan blog aku ni tanpa sebarang apa-apa coretan perubahan…. Maaf lah sangat BZ semenjak dua menjak ni… kena jadi Setiausaha utk 3 program dalm 1 masa yg sama… meeting… komitmen kolej… n also asgmnt yang sangat jarang terusik… hati risau Cuma mungkin ini yang dikatakan sebagai hakikat seorang pelajar.. belajar selagi mampu kan… J insyaallah semuanya kan berakhira baik-baik saja…. Amy boleh!! Amy baik.. amy hebat… amy cemerlang!!!


Kali ni nak kongsikan sesuatu… baru2 ni aku rasa rindu sangat pada kawan-kawan lama masa sekolah… aku buat montaj tentang kisah kami.. alhamdulillah makna yang aku bawa dalam montaj tuh sangat berkesan….. dan yang paling menyentuh hati aku pabila ada kawan2 yang cakap ko mmg ditakdirkan hadi sebagai SEORANG KAUNSELOR.. …. hadir tanpa dipinta dalam merapatkan jurang persahabatan yang sudah semakin jauh rasanya…. sangat tersentuh hati aku… semoga persahabatan kami akan kekal selamnya.. aminnn..


Dah berkali2 mencuba utk post montaj tuh dalam blog aku ni.. tapi xleh… sangat hampa lorh.. tapi xpewlah akan selalu mencuba dari semasa ke semasa… kankankan


Niat aku satu pada ketika itu, aku mahu kami semua akan selalu hadir dalam setiap janji2 kami suatu ketika dahulu.. akan selalu bersama selamanya dalam susah dan senang kami, dalam suka dan duka kami. Kekuatan demi kekuatan hadir apabila rakan2 yang telah lama tidak bertentang mata sering memaparkan bahawa mereka dalam keadaan sedih… matang melalui masalah yang hadir.. semoga apabila salah satu diantara kita ada yang dalam keadaan yang berduka apabila tidak semua mampu hadir utk menghapus air mata salah satu di antara kita… walau dari jauh ada doa yang mampu kita kirimkan… saya sayang kamu semua.. sungguh!!! Saya sayang kawan2 saya… J


Teringat lagi dalam montaj tuh banyak mutiara kata sahabat yang aku masukkan dan rasanya kata2 tuh yang paling menyentuh hati diorang sehinggakan ada yang menangis… ternyata kekuatan kata-kata ni sangat berkesan dalam memotivasikan manusia kan… banyak yang telah aku pelajari…


Nilai sahabat itu sangat tinggi nilainya.. walhal kita telah mengaku bahawa kita sebenarnya telah menjadi sahabat yang cukup baik namun apa yang rakan kita rasai sendiri itu sebenarnya tidak akan pernah kita ketahui sesungguhnya kan… kat bawah ni aku nak share gambar kawan2 aku masa kat sekolah dulu... yang jelas setelah sekian lama tak bertentang mata semuanya telah menjadi anak dara yang cantik dan manis-manis.. malah dah ada yang bergelar ibu taw... huhuxx seru datang awal.... saya dah ramai anak buah.. suka!!!

HUDA : gila2 masa kat sekolah dulu.. teman aku yg paling kuat ke tandas tuk lepas rasa bosan.. heehehe.. aku lah penemannya.. 

LINA : sabar selalu ada padanya.. sangat menilaikan makna sahabat itu sesungguhnya... cayang dia.. :)

CEMAH : sahabat a.k.a my kazen, paling ramai pemint masa sekolah dulu.. letih melayan pemintnya... dulu dan sekarang selalu cantik di hatiku....:)


RIO : last jumpa masa usia 15 tahun.. dia berhijrah n menetap di indonesia sekarang.. dh banyak perubahan.. kalau dulu dia keras sekarang sdh menjadi wanita beneran lorh.. ngeee~ still berhubung melalui FB.. cayang dia.. rindu sgt!


BEDAH : enjoy n nikmati dunia kita.. ini yang menarik tentangnya...selalu keluarkan statemnt.. reunion!!! sayang dia.. 

1 FOR ALL AND ALL FOR 1.. sahabat kita selamanya!!!


Namun persoalan ini bukan penghalang untuk kita berubah menjadi yang lebih baik.. saya sendiri tetap perlu belajar menjadi sahabat yang lebih baik… nak tahu cara-caranya?? Jom kita kongsikan bersama dalam teratak boneka bunda… J

10 TIPS MENJADI SAHABAT YANG BAIK.

Bersikaplah terbuka. Keterbukaan tidak saja akan membuat sahabat Anda lebih mengenal Anda , tetapi Anda juga akan lebih mengenal diri sendiri.Ungkapkanlah perasaan2 , keinginan dan harapan-harapan Anda. Hanya dengan keterbukaan , Anda bisa bicara dari hati kehati, dan itu sangat penting bagi keintiman persahabatan.Ciptakanlah keseimbangan antara memberi dan menerima .Anda tidak cukup hanya berperan sebagai pemberi tanpa menerima atau hanya sebagai penerima tanpa memberi. Hal ini menyangkut aspek yang luas , termasuk berbagi kegembiraan dan kesedihan.
Terimalah sahabat Anda sebagaimana adanya. Jadilah sahabatnya tanpa menuntutnya berubah sesuai keinginan Anda. Mungkin dia terlalu cerewet , agak cuek, sangat sensitif atau matre. Dia memang tidak sempurna dan mungkin sering melakukan hal-hal yang Anda tidak sukai.Namun jangan lupa, Andapun tidak luput dari kelemahan dan kekurangan


Bila sahabat Anda mempunyai sifat atau kebiasaan yang umumnya tidak disukai orang lain dan bisa menghambat pergaulannya , ingatkanlah dia pada waktu yang tepat. Barangkali selama ini dia tidak menyadari atau belum pernah ada seorangpun yang mengkritiknya . Kalau diperlukan , berilah saran dan biarkan dia berubah sedikit demi sedikit. Supaya fair , boleh juga Anda memintanya mengkritik Anda.Bermurahhatilah. Ulurkanlah tangan ketika ia memerlukan bantuan, hiburlah ketika dia sedang sedih , dengarkanlah ketika dia mencurahkan isi hatinya, temanilah ketika dia mengalami masa-masa sulit, doronglah semangatnya dll.Berikanlah perhatian. Meskipun ia tampak tidak membutuhkannya , namun dia akan senang menerimanya. Jangan melupakan hari-hari istimewanya, bawakan oleh-oleh ketika Anda Pulang dari kota, pujilah potongan rambutnya yg bagus, tanyakan khabar keluarganya, dsb.
Bersikaplah penuh toleransi . Tidak ada masalah bila Anda berbeda dengan sahabat Anda, baik agama, suku, prinsip atau kebiasaan. Semua itu bisa memperkaya suatu persahabatan bila kedua belah pihak mau saling mengahargai. Dan semakin baik toleransi Anda, maka akan semakin matang kemampuan Anda bersosialisasi.


Hargailah sahabat Anda sebagai seorang pribadi yang punya harga diri. Meskipun hubungan sudah sangat akrab , dia masih bisa tersingung dengan sikap dan ucapan Anda. Hatinya bisa terluka bila dihina,, dikecam atau dipermalukan , meskipun dalam konteks bercanda.Hormatilah privasi sahabat Anda . Bila dia menceritakan sesuatu rahasia , jangan membocorkannya karena itu berarti mengkhianati perasaannya. Ketika dia sedang ingin sendiri , jangan mengganggunya. Jangan tergoda untuk membuka buku hariannya, tas atau dompet miliknya tanpa ijin, dsb.
Bila terjadi konflik , selesaikanlah segera . Mulailah mengambil inisiatifuntuk menyelesaikannya. Jangan menunda-nunda apalagi bersikap seakan-akan tidak ada masalah. Meskipun konflik bisa mengganggu hubungan persahabatan , namun bila diselesaikan dengan baik bisa membuat hubungan menjadi lebih intim.
Orang yang mempunyai sahabat akan lebih sehat dan bahagia daripada mereka yang tidak punya seorangpun. Seorang sahabat lebih berharga dari emas atau permata. Kekayaan tidak bisa membelikan Anda seorang sahabat atau membayar kerugian akibat kehilangan seorang sahabat.Tiada ulasan:

Catat Ulasan